De Brug

Maandag, 25 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Kleinschalig Buurtzorg biedt kwaliteitszorg op maat

Kleinschalig Buurtzorg biedt kwaliteitszorg op maat
Redactie: Zakelijke redactie

In een wereld met grote zorginstanties is Buurtzorg een aangename uitzondering. Kleine teams staan garant voor herkenbaarheid, professionaliteit, zorgzaamheid en thuiszorg op maat. Het heeft Buurtzorg de hoogste beoordeling bezorgd van alle thuiszorgorganisaties in Kampen en IJsselmuiden op Zorgkaart Nederland.

Buurtzorg Nederland werd in 2006 opgericht door Jos de Blok. Hij ging voor betere zorg tegen lagere kosten. Om dat te bereiken introduceerde hij een model, waarbij zorg wordt verleend door zelfsturende teams zonder managers. Persoonlijke zorg staat hierbij centraal en inmiddels zijn er 750 teams actief, verspreid over heel Nederland.

In de gemeente Kampen werd Buurtzorg in oktober 2012 met succes geïntroduceerd in IJsselmuiden en vervolgens in Kampen. Momenteel zijn er zes teams actief in de gemeente Kampen, drie in IJsselmuiden en drie in Kampen. “We zijn zelfsturend, dus doen alles zelf; van het afnemen van de indicatie tot aan het roosteren en het maken van de cliëntenplanning”, vertelt Ada Genuit van Buurtzorg IJsselmuiden.

Elk team bestaat uit maximaal twaalf personen. En dat biedt veel voordelen. “Zo krijgen onze cliënten weinig verschillende mensen aan bed en zijn onze medewerkers goed op de hoogte van de persoonlijke situatie van een cliënt”, aldus Hilde Snippe van Buurtzorg IJsselmuiden. “Bij grote zorgorganisaties klagen cliënten dat er zoveel mensen aan hun bed komen. Ons doel is maximaal twee verschillende gezichten aan bed per dag”, vult Margriet Kroes van Buurtzorg Kampen aan.

Door de kleinschaligheid kan er zorg op maat worden geleverd. Het gaat hierbij om hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals wassen en/of aan-en uitkleden, maar ook zorg na ziekenhuisopname.

Daarnaast wordt ook gespecialiseerde zorg geboden, zoals wondverzorging, infuusbehandelingen, zorg in de laatste levensfasen, stomazorg en sondevoeding. “Als verpleegkundigen hebben wij kennis genoeg om zorg op maat te leveren. Iedereen is geschoold om verpleegtechnische handelingen te verrichten en we blijven ons ontwikkelen”, besluit Ada Genuit.