De Brug

Zaterdag, 23 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Het verhaal van Canadese bevrijders op Kamper bodem. Boek over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel vertelt lokale verhalen

Het verhaal van Canadese bevrijders op Kamper bodem. Boek over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel vertelt lokale verhalen
Ingezonden door: WBOOKS

In het boek De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945 worden lokale verhalen verzameld van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Tegelijkertijd zendt RVT Oost t/m 17 april elke dag een minidocumentaire uit. "Het geeft voldoening dat wij nog zoveel nieuwe, bijzondere oorlogsverhalen in dit boek konden samenbrengen," aldus Ewout Van der Horst, projectleider en historicus bij Stichting IJsselacademie en een van de schrijvers het boek.

KAMPEN - Op dinsdagochtend 17 april 1945 vaart visserszoon Warner Pap (1927) met zijn bootje van Kampen naar IJsselmuiden. Aan de overkant van de IJssel vragen drie Canadese militairen en een Nederlandse tolk hem of hij ze over wil roeien naar Kampen. Een paar minuten later zetten de Canadezen bij de synagoge aan de IJsselkade als eerste bevrijders voet op Kamper bodem. Het is het startsein van een uitbundig bevrijdingsfeest dat echter zou ontaarden in een waar volksgericht.

"De oorlog is een heel gevoelig onderwerp. Het roept gevoelens van trots en saamhorigheid op, maar ook van angst en schaamte."

Het verhaal van Annie Mulder is een van de verhalen van directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Slachtoffers van bombardementen, leden van het verzet, of overlevenden van de holocaust. Hoogbejaarde getuigen doen 75 jaar na dato hun verhaal. De oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten bij de nabestaanden. Het lijkt wel alsof de onverwerkte emoties van hun ouders alsnog aan de oppervlakte komen.

"Al 75 jaar vrijheid. De oorlog lijkt zo ver weg," zegt Ewout van der Horst, een van de auteurs van De oorlog gaat nooit voorbij en projectleider en historicus bij Stichting IJsselacademie. "Wat mij hebben gemerkt is dat voor veel mensen de oorlog juist nog dichtbij is. Niet alleen de bejaarde ooggetuigen, maar ook kinderen van oorlogsslachtoffers, die de pijn en het verdriet nog altijd met zich meedragen."

Hij gaat verder: "De oorlog is een heel gevoelig onderwerp. Het roept gevoelens van trots en saamhorigheid op, maar ook van angst en schaamte. Bijvoorbeeld bij nabestaanden van NSB-ers, die daar soms nog steeds persoonlijk op aangekeken worden. En dat 75 jaar na dato!"

"Het geeft voldoening dat wij nog zoveel nieuwe, bijzondere oorlogsverhalen in dit boek konden samenbrengen," aldus Van der Horst.

In het kader van 75 Jaar Vrijheid en OverijsselViertdeVrijheid brachten historici van de IJsselacademie in De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 1940-1945 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen. Ze plaatsen de persoonlijke geschiedenissen in een historische en actuele context. Het boek is verkrijgbaar in de grotere lokale boekhandel en op www.wbooks.com, de prijs is 24,95.

Fotocredit: Warner Pap roeide de Canadezen vanaf het station in IJsselmuiden aan de overkant met zijn bootje de IJssel over. Foto: Albert Bartelds.