We zijn het ons zo bewust, en toch gaat het weer mis. Wanneer gaan we de plasticsoep nu echt te lijf? Voorlopig lijkt dit niet te lukken.
Er is enorm veel aandacht voor het minder inzetten van plastic verpakkingen en als consument kun je daar zelf een bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld andere zakjes te gebruiken als je fruit of groente koopt in de supermarkt.
Veel mensen stoppen de appels direct in hun Burkely schoudertas. Geen zakje nodig. En je ziet al mensen die een hele weekendtas meenemen naar de super om daar zoveel mogelijk onverpakte levensmiddelen in mee te nemen. Goed bezig!
In tegenstelling tot wat je zou denken, is echter de hoeveelheid plastic, als het gaat om voedselverpakkingen, niet gedaald. Het is juist gestegen. Hoe kan dat nou?
Meer eenpersoonshuishoudens, meer plastic
Eén van de redenen is het aantal gestegen eenpersoonshuishoudens. Met als gevolg dat er dan meer plastic verpakkingen gebruikt worden. Bovendien kopen mensen nog altijd veel kant en klare producten zoals voorgesneden groente en fruit. En ook verse maaltijden worden meer en meer kant en klaar aangeboden. Allemaal in plastic verpakt.
Voeg daar aantoe de meeneem-verpakkingen en vergeet ook de online boodschappen niet. Zitten ook in plastic verpakt. In totaal komt het neer op 26 miljard plastic voedselverpakkingen dat jaarlijks wordt verbruikt in ons land.
Fabrikanten begrijpen het niet, consumenten zijn dom
Volgens critici begrijpen fabrikanten het nog steeds niet en zijn consumenten zo dom het te blijven kopen. Denk aan komkommers in een plastic jasje, twee avocado’s in een enorme plastic bak, snoepjes per stuk verpakt. Keukengerij zoals mesjes die in enorme dubbele plastic verpakkingen zitten. Los fruit in plastic, goederen die in enorme dozen zitten vol plastic bescherming. Plastic zakjes aanbieden naast de weegschaal in de supermarkt gebeurt ook nog steeds. En ga zo maar door.
Wat is een oplossing? Kopen op de markt misschien? Alles in één keer in een travelbag mee naar huis nemen of de zakjes die je dan gebruiken moet, ook weer hergebruiken?
Oplossing: recyclen en niet meer per stuk
De voedingssector zelf zou kunnen denken aan lichtere verpakkingen, producten niet per stuk verpakken en verpakkingen recyclebaar maken, zo meent ING economisch bureau die een onderzoek hiernaar deed.
Volgens het bureau verbruiken we gemiddeld vier verpakkingen per dag per persoon. In 2025 belooft Unilever het gebruik van plastic gehalveerd te hebben. Alle plastic verpakkingen van het bedrijf moeten ook tegen 2025 herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn.