Op begraafplaatsen zie je veel grafsymboliek. Grafsymboliek vertelt soms specifiek iets over een bepaalde cultuur, een bepaald geloof, de economische (wel)stand of over een bepaalde periode. Er zijn ook tijdloze grafsymbolen die je in veel culturen tegenkomt. Hiervan is de vlinder een mooi voorbeeld.
Een vlinder op een monument kan, zoals zoveel symbolen, meerdere betekenissen hebben en kan dan ook op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Als algemeen symbool symboliseert de vlinder de kortstondigheid van het leven vanwege zijn teerheid en korte levensduur. Een andere betekenis is dat vlinders dansen als ze op bloemen neerstrijken, ze geven een gevoel van lichtheid en vreugde en houden ons voor dat het leven een dans is die ons veel moois geeft. Voor christenen symboliseert de vlinder de overgang naar een beter leven. Bij het sterven van de mens ontstijgt de ziel haar stoffelijk omhulsel, zoals een vlinder haar pop. Het symboliseert de drie stadia die de ziel doorloopt van leven, dood en wederopstanding.
Een vlinder kan ín een grafmonument worden gehakt of gezandstraald, maar ook kan een vlinder worden gemaakt van o.a. glas, RVS, cortenstaal of brons zoals respectievelijk hieronder afgebeeld.
Warme groet,
Riëtte Piening
Eijgelaar Natuursteen b.v.
Nijverheidsstraat 24
Kampen
T: 038-3312175