De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Verkiezingskoorts loopt op in drukbezocht gemeentehuis

Verkiezingskoorts loopt op in drukbezocht gemeentehuis
Foto: Foto: Christiaan Schutte.
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - De verkiezingskoorts loopt woensdagavond hoog op als het gemeentehuis zich langzaam vult in aanloop naar de uitslag van een avondje stemmen tellen. Om 21.00 uur gingen de stembussen dicht, waarna het tellen kon beginnen. Rond 21.15 worden de eerste uitslagen verwacht.

Het gemeentehuis is geopend voor iedereen die belangstelling heeft. De Brug is erbij om verslag te doen.

Een groot deel van de verkiezingscampagne ging over het wel of niet toestaan van de koopzondag. Af en toe leek het, overigens soms ten onvrede van sommige partijen, te gaan om een discussie tussen christelijk en niet-christelijk Kampen. In de huidige samenstelling was de koopzondag in ieder geval onbespreekbaar.

De Brug sprak tijdens de verkiezingsavond Nieke Jansen van GroenLinks aan en vroeg of zij veranderingen verwachtte dat er wat betreft de dominantie van de christelijke partijen iets zou gaan veranderen. Zij sprak uit dat zij wel hoopte dat die doorbroken zou worden. Nadrukkelijk niet omdat ze wat tegen de partijen heeft, maar ‘wel omdat het beter voor Kampen zou zijn’.

In afwachting van de uitslagen van de verkiezingen op het gemeentehuis laat de lijsttrekker van de VVD, Marieke Spijker, weten zij hoopt dat haar partij beloont wordt voor het solide en betrouwbare beleid van de afgelopen jaren. Vorig jaar groeide de partij lokaal tegen de landelijke tendens in. De partij had toen pech met een restzetel, maar ze heeft vertrouwen in deze verkiezingen, dankzij de goede lijst en goede campagne. Ze kijkt met interesse naar de uitslag voor Kampen Sociaal. Landelijke partijen lijken goed te gaan scoren deze verkiezingen.

Albert Holtland van de lokale partij Gemeente Belang Kampen, heeft zeker vertrouwen in de uitslag. Hij verwacht dat in Kampen de lokale partijen het ook goed gaan doen en hij denkt dat het voor zijn eigen partij zelfs beter uitpakt dan vorig jaar. Hij denkt aan vier zetels. Eén zetel meer dan vorig jaar. Hij spreekt ook de verwachting uit dat partijlid Suat Azer met voorkeursstemmen in de raad komt. "Ik ben gister met hem in de moslimgemeenschap geweest en daar is hij heel populair."

Jan Willem Schutte van de ChristenUnie is vooral benieuwd hoe de verjonging van zijn partij uitpakt.