De Brug

Donderdag, 21 november 2024

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Verkiezingsdebat Stadskazerne: 'Geen geflirt of hoogoplopende discussies'

Verkiezingsdebat Stadskazerne: 'Geen geflirt of hoogoplopende discussies'
Foto: Holtland (GBK) en Wijnja (D66) in debat over de zondagsopenstelling. Foto: Tennekes.
Redactie: Nick de Vries

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN – De strijd om de gunst van de kiezer is losgebarsten. Donderdag werden de lijsttrekkers van de politieke partijen in Kampen tijdens het verkiezingsdebat aan de tand gevoeld door tafelgastheer Wim Schluter. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal het achterste van hun tong lieten zien. Op de stellingen werd keurig antwoord gegeven. Het zinspelen op coalities, dan wel een flirt met de ander, bleef uit in de arena die door Omroep IJsselmond was opgezet in samenwerking met weekblad De Brug.

Uit bleef ook het echte vuurwerk. De verschillen werden met respect voor elkaar duidelijk gemaakt. En uit achting voor de kiezer. Fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks benadrukte dat je geen enkele partij kunt uitsluiten voor deelname aan een nieuwe coalitie nog voor er is gekozen. Mocht haar partij het goed doen en aanschuiven, dan zijn ze er klaar voor. Dat geldt eveneens voor Gemeente Belang Kampen. GBK’er Albert Holtland liet weten dat zijn partij een uitstekende kandidaat-wethouder kan leveren, maar wilde niet zeggen wie dat dan is.

Onder de lijsttrekkers waren twee opvallende ‘nieuwe’ gezichten. Oud-PvdA-wethouder en -raadslid Janita Tabak maakt na een periode van politieke afwezigheid in Kampen haar rentree in de verkiezingsstrijd. Bij D66 heeft Gerben Wijnja het stokje overgenomen van Pascal Jacobs die deze keer als toeschouwer in de zaal zat van café Paatje in de Stadskazerne. En dan is er nog Kampen Sociaal. Een geheel nieuwe partij, maar als opvolger van de SP wel met een bekende bezetting onder aanvoering van Richard Boddeus.

Geen basisinkomen
Boddeus ging samen met de wethouders/lijsttrekkers Marieke Spijkerman (VVD) en Geert Meijering in debat over de vraag of Kampen sociaal genoeg is. De voorman va Kampen Sociaal vindt vanzelfsprekend van niet en Meijering en Spijkerman vinden van wel, in die zin dat de gemeente zich daar met resultaat voor heeft ingezet. Waar ze het alle drie over eens zijn, is dat er in Kampen geen basisinkomen moet komen. Een van de gasten in het publiek sprak zich daar voor uit toen Piet van Ommen van Omroep IJsselmond hem de microfoon voorhield. Volgens Boddeus gaat er een verkeerd signaal vanuit in die zin dat je impliciet aangeeft dat de bijstand niet goed (genoeg) is. Meijering vindt dat werk moet lonen en dan mogen er best verschillen zijn.

Meijering werd geconfronteerd met de motie die het CDA samen met ChristenUnie en SGP onlangs met succes indiende om de vestiging van seksbedrijven op voorhand tegen te gaan. De andere twee tafelgasten herhaalden nog maar eens dat ze het een verkiezingsstunt vinden en – zoals verwoord door de VVD – ‘een wereldvreemde motie die de prostitutie verder de illegaliteit indrukt’. Meijering op zijn beurt vindt dat naïef. Uit cijfers blijkt dat ook in de legale prostitutie een deel van de vrouwen werkt onder dwang. Als zes procent van de medewerkers van McDonald’s zou werken tegen de eigen wil zou de wereld te klein zijn, trok Meijering een parallel.

De tegenstelling tussen de christelijke partijen en de overige bleek ook bij de stelling dat de winkels op zondag gewoon dicht moeten blijven. SGP-wethouder en lijsttrekker Eibert Spaan kreeg nog de helpende hand aangeboden van Holtland. Laatstgenoemde stelt dat de SGP ‘al honderd jaar in haar programma heeft staan tegen winkelopenstelling op zondag te zijn vanwege de zondagsrust’. Respecteer dat standpunt gewoon, stelt Holtland. Als de SGP deelneemt aan coalitieonderhandelingen weet je waar je aan toe bent en anders kan je, zoals GBK wil, beginnen met de openstelling van een enkele supermarkt om te kijken hoe het gaat.

Onderwerp zondagsrust overbelicht
Spaan op zijn beurt vindt het onderwerp aangedikt door de media. De SGP heeft volgens hem een doortimmerd programma met aandacht voor onder meer zorg en duurzaamheid als belangrijke thema’s en daar zou het meer over moeten gaan. Niettemin wilde Wijnja als voorstander van openstelling van Spaan weten of de SGP per definitie niet deelneemt aan een coalitie als de deur ‘zondagsopenstelling’ op een kier wordt gezet. Spaan liet zich echter, ook na lang aandringen, niet verleiden hier direct op in te gaan. Hoe zijn partij er over denkt, is bekend, aldus de wethouder en Holtland was het hier van harte mee eens.