De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

PVV Overijssel roept provincie op overlast eikenprocessierups aan te pakken

PVV Overijssel roept provincie op overlast eikenprocessierups aan te pakken
Redactie: Maarten van Gemert

ZWOLLE - Er is momenteel een explosieve groei in overlast door de eikenprocessierups. In Kampen zijn talloze bomen voorzien van een lint met daarop een waarschuwing voor de in die boom aanwezige rups. De PVV in Overijssel vraagt om een eenduidig beleid en aanpak.

Volgens experts is de overlast door deze rups drie keer zo erg als normaal. In Overijssel melden volwassenen met kinderen zich bij ziekenhuizen met klachten die worden veroorzaakt door de haartjes van deze rupsen. Veel mensen ervaren jeuk na een gewone wandeling door de stad.
De verraderlijke brandharen van de rupsen zitten in de lucht, waardoor mensen ook overlast ervaren zonder in aanraking of in de buurt van een besmette boom.

Statenlid Jeanet Nijhof: ”In veel gemeenten wordt er veel te weinig aan de bestrijding van deze rupsen gedaan terwijl het hier om de volksgezondheid gaat. Het probleem wordt zwaar onderschat.”
PVV Overijssel wil de statu weten van een motie die in februari is aangenomen. Hierin werd de provincie opgedragen om samen met de Overijsselse gemeenten de overlast in kaart te brengen en in overleg te gaan om tot een eenduidig beleid te komen.

Volgens Nijhof komt daar nu nog niet veel van terecht en ze zal hierover in gesprek gaan in de provincie. Nijhof: ”Het is onacceptabel dat de provincie zo onzorgvuldig met de gezondheid van onze burgers omgaat.”
De PVV wil dat er dit jaar nog dat er in heel Overijssel een eenduidig beleid en aanpak komt om zo de opmars van de eikenprocessierups een halt toe te roepen.