De Brug vroeg de Kamper politieke partijen naar hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Hieronder hun reacties.
PvdA Kampen
Dieptepunten:
Omgang met Burgerparticipatie: Wat wij als PvdA hét dieptepunt voor 2017 vinden, is de wijze waarop inwoners betrokken worden bij ontwikkelingen, welke stem hen wordt gegeven en wat er vervolgens mee wordt gedaan. Met als ultiem dieptepunt de ontwikkeling van Bolwerk-Buitenwacht.
Een ander belangrijk dieptepunt vinden wij de parkeergarage Buitenhaven, waarvan de bouw al heeeeeeeeel lang stilligt. De mate van vervuiling, de gezondheid van medewerkers, de onrust in de buurt en het aanzien van de plek... Het zijn allemaal factoren die pijn doen! [Inmiddels is bekend dat de bouwstop is opgeheven.
Hoogtepunten:
De kogel is door de kerk gegaan voor de villa Boven Havenstraat. In meer dan 40 jaar is dit gebouw in verre staat van ontbinding geraakt. Er is in ieder geval besloten dat er óf gerestaureerd wordt, óf dat de boel gesloopt wordt. Maar in ieder geval gebeurt er iets!
Hét absolute hoogtepunt van 2017 werd gevormd door de Hanzedagen. Wat een feest! Wat een kracht vanuit de samenleving! Wat een trots! Wat een heerlijke samenvoeging van culturen! Wat een machtig mooi visitekaartje voor Kampen!
En nu in volle vaart op naar een spetterend verkiezingsjaar!
Veel partijen zien de hanzedagen als het absolute hoogtepunt van het jaar. De SGP vind juist de activiteiten tijdens het evenement op zondag een absoluut dieptepunt. Foto: Tennekes.
GroenLinks
Hoogtepunten
Het mooiste moment van 2017? Het vrolijkste was het Groene Lintje dat wij uitreikten aan de mensen van het Repair Café. Zij helpen ons om zuiniger te zijn: spullen repareren in plaats van ze weggooien en nieuw kopen. Dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.
Politiek de beste stap vooruit is dat we na jaren duwen en trekken beter armoedebeleid hebben, waar kinderen en volwassenen écht iets aan hebben. Meer geld om alle kinderen helemaal mee te laten doen op school. En geen harde inkomensgrens meer. En heel belangrijk: meer vertrouwen in iemand die hulp vraagt en minder controle van loonstrookjes en bankafschriften. Dat is het zeker en nog veel meer. En op de drempel van 2018 zijn wij blij met de sterke en grote groep GroenLinksers die van 2018 een jaar van verandering wil en kan maken.
Dieptepunten:
Geen recht van spreken voor inwoners: GroenLinks vindt het belangrijk dat inwoners invloed hebben op ontwikkelingen in onze gemeente. We maakten daar zelf bijvoorbeeld werk van door met omwonenenden en anderen een plan te maken voor restauratie en herinrichting van de Bovenhavenstraat. En zowaar, die restauratie blijkt toch weer kansrijk. Voor Bolwerk-Buitenwacht bij station Kampen hebben omwonenden en ‘Vrienden’ keihard gewerkt aan een schitterend idee voor herinrichting. In één klap ging hun plan vervolgens van tafel in een raadsvergadering, omdat CDA, CU, SGP, VVD, SP en PvdA meer parkeerplaatsen wilden. Een gemiste kans voor het gebied. En een dikke kater voor de mensen die samen veel energie en creativiteit in dit plan hebben gestoken en nul kans kregen om het te realiseren. Dat kan anders, dat moet anders.
Daarom namens GroenLinks Kampen: een goed en gezond 2018 gewenst, met veel recht van spreken over jouw en uw gemeente!
Gemeente Belang Kampen
Dieptepunten
- Stuklopen van de burgerparticipatie bij Bolwerk/Buitenwacht: De groep rondom het Bolwerk (Baan, Sportlaan, Trekvaart) heeft 3 jaar meegepraat en meegedacht en als uiteindelijk besluitvorming plaatsvind wordt alles aan de kant geschoven en laten CU/SGP/CDA en VVD het hoofd hangen naar de wens van twee ondernemers voor (nog) meer parkeerplaatsen.
- Het vaststellen van de begroting voor 2018: Een aantal (negatieve) posten worden bewust verzwegen of weggelaten om de laatste begroting die deze coalitie van CU/SGP/CD en VVD presenteert wat optimistischer te kunnen presenteren. Nog tijdens de behandeling komt de mededeling dat het groot onderhoud van de stadsbrug bijna 1 miljoen duurder uitvalt!
- Villa Bovenhavenstraat: 20 jaar loopt het dossier al, tonnen gemeenschap hebben de plannen al gekost maar het lukt de wethouder van de CU maar niet om een akkoord te bereiken over wat de invulling kan zijn. Nu het besluit al is genomen om tot afbraak over te gaan lijkt er een doorbraak te komen. Dat had jaren terug -bij het aantreden van deze wethouder- ook al gedaan kunnen worden.
- CPO projecten. Mooi bedacht op het gemeentehuis, maar erbarmelijke uitvoering die uiteindelijk resulteren in rechtszaken. Gebrek aan duidelijkheid, begeleiding en het ontbreken van correcte spelregels voor alle partijen resulteren in verwijten over en weer.
Hoogtepunt
- Tegemoetkoming van mensen die leven onder de armoedegrens. Op de valreep van het jaar wordt een juiste keus gemaakt om die mensen die het hard nodig te hebben nog iets verder tegemoet te komen. Voor GBK niet ver genoeg maar een half ei is beter dan een lege dop.
- Het besluit dat we toch verder kunnen gaan bouwen aan de parkeergarage en ‘de bouwput’ bij de Koggewerf toch op korte termijn omgetoverd zal zijn in een garage.
- De Hanzedagen. Iedereen heeft zijn beste beentje voorgezet en laten zien dat er ook in Kampen zeker wat ‘te doen’ mag zijn.
- Het nemen van een besluit over de bouw van Reeve. Je hoeft het niet altijd met alles eens te zijn, maar het proces is gelopen en iedereen heeft zijn zegje kunnen doen. De meerderheid heeft gekozen voor de bouw van 1100 woningen in het gebied Reeve en de uitvoering kan starten.
De publieksparticipatie bij Bolwerk Buitenwacht zien partijen als een dieptepunt. Jaren mochten inwoners meedenken over het eindresultaat en uiteindelijk beslist de politiek toch anders. Foto: Nick de Vries.
D66
Hoogtepunt:
- Geld voor nieuwbouw Emmaschool: De gemeente speelt een belangrijke rol als het gaat om onderwijshuisvesting. De Emmaschool is al jaren aan vervangende nieuwbouw toe, maar de gemeente Kampen kwam niet in beweging. Op initiatief van D66 en in nauwe samenwerking met de ChristenUnie kwam er toch geld beschikbaar voor een nieuw schoolgebouw.
- Hoop voor Villa Bovenhavenstraat: In een-tweetje tussen de ChristenUnie en wethouder Veldhoen werd getracht om raadsbesluit tot restauratie van de Villa om te zetten naar sloop. D66 reageerde onmiddellijk en won tijd door te wijzen op de ondemocratische rafels van deze overvaltechniek. Ook konden we samen met GroenLinks via een Verzoek tot Inlichtingen de feiten scheiden van aannames en halve waarheden. Het was trekken en sleuren, maar intussen kon BOEI zich wel melden als ‘kandidaat restaureur’. Deze herfst besloot de raad dat de Villa gesloopt zou worden als de projectontwikkelaar, BOEI en de gemeente niet tot een akkoord te komen over restauratie. Dat gesprek verloopt positief. Dankzij D66 en GroenLinks is er nog steeds hoop op spoedig herstel van de Villa.
Dieptepunt:
- Planontwikkeling woningbouw Reeve: Direct stoppen met woningbouw in Reeve betekent een miljoenenstrop voor de gemeente. Gaan we door, dan lopen we het risico dat de gemeente nog ernstigere averij oploopt. Of dat we straks wederom bakzeil halen bij de Raad van State. Mogelijk kan de gemeente de noodzaak van bouw in het buitengebied namelijk niet voor de rechter verantwoorden. Het is dus een keuze tussen kwaden geweest. D66 wil de rekening niet neerleggen bij de burger en geeft het college het voordeel van de twijfel. Daarom hebben we ervoor gekozen om door te gaan met de plannen voor Reeve. We kunnen niet anders. Gaan de gemeente straks wéér nat voor de Raad, dan is Reeve voor D66 definitief einde oefening.
De redding van de villa aan de Bovenhavenstraat wordt door sommigen gezien als een hoogtepunt. Het proces juist als een dieptepunt. Foto: Nick de Vries.
CDA
Hoogtepunten:
- Hanzedagen: Wat was het een mooi feest: 3 dagen lang, zonovergoten en Kampen op haar best! Zoveel verenigingen, vrijwilligers en ondernemers die met trots hun schouders eronder hebben gezet, samen met gemeente en provincie, voor een mooi economisch- , cultureel- en publieksprogramma. Kampen internationaal op de kaart!
- Erkenning van Dorpshuizen: Eindelijk is in 2017 besloten dat dorpshuizen als belangrijke voorziening voor de leefbaarheid in onze kernen jaarlijks een kleine financiële bijdrage ontvangen, net als andere wijkcentra. De oorsprong hiervoor ligt in een motie van CDA uit 2011.
- Startersleningen gecontinueerd: Hiermee helpen we jongeren met de financiering van een eerste huis (niet zijnde nieuwbouw, maar bestaande bouw) en bevorderen we gelijk de doorstroming op de woningmarkt!
Dieptepunten:
- Teleurstelling bouwstop parkeergarage Wat een teleurstelling dat de bouwwerkzaamheden stil moesten worden gelegd van de parkeergarage aan de Buitenhaven. Met overlast en onzekerheid voor de buurt. Gelukkig hebben we in december te horen gekregen dat de inspectie de bouwstop opheft, nu hopen dat de nieuwe palenmethode voor het heien snel geleverd kan worden en in 2018 alsnog een mooie parkeergarage en entree van Brunnepe kan worden gerealiseerd conform plan.
- Burgerparticipatie: De Vertraging en onduidelijkheid in projecten met burgerparticipatie. In 2017 zijn er verschillende projecten waar de gemeente inspraak organiseert of burgerinitiatieven betrekt. Met de beste bedoelingen en toch is dit over en weer nog zoeken of zijn kaders niet duidelijk vooraf gesteld. Te denken valt aan Bolwerk/Buitenwacht. Laten we hier met elkaar van leren en het in 2018 vlot trekken en beter doen.
SP
Hoogtepunten:
Nieuw Zwembad: De SP was voorstander van een nieuw zwembad en we waren bereid daar geld voor uit te trekken. Het oude afgeschreven zwembad koste veel aan onderhoud en stookkosten. Nu hebben we een bad wat weer jarenlang mee kan.
Hanzedagen: De SP was nooit zo’n voorstander van de Hanzedagen vanwege de kosten. Hoewel het feestje de Kamper bevolking de nodige tonnen heeft gekost waren het geslaagde dagen. Verenigingen, ondernemers, vrijwilligers en bewoners hebben bijgedragen aan een fantastisch evenement. De breed gedragen wens is om de komende jaren de mogelijkheden voor evenementen uit te breiden.
Huishoudelijke zorg: Huishoudelijke zorg blijft en wordt ingericht zoals wij dat wensten. Dat is een overwinning voor iedereen die zorg ontvangt en geeft. Natuurlijk veranderen tijden en de zorg verandert mee, we horen nagenoeg geen klachten over de huishoudelijke zorg, daar zijn wij blij mee.
Dieptepunten
Potlood oude zwembad blijft staan: Het oude zwembad zou volledig gesloopt worden, dat hebben we afgesproken in de raad. Toch vinden CDA, SGP, PvdA, D66 en VVD dat een klein gedeelte van het zwembad behouden moet blijven als onderkomen voor de duikvereniging. Deze bescheiden club maakt slechts enkele uren per jaar gebruik van een clubhuis en kreeg 30000 euro. Geld om te onderzoeken of het haalbaar is dat een klein gedeelte van het oude bad omgevormd kan worden tot verenigingsgebouw.
Armoede: De armoedebestrijding komt niet goed van de grond. Ieder jaar houden we geld over wat bedoeld is voor mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen. We zouden veel meer mensen kunnen helpen maar het schiet niet echt op in Kampen. Het lijkt er wel op dat collegepartijen liever huizen bouwen in luxewijk Reeve dan dat ze zich bezig houden met mensen die in armoede leven.
Parkeergarage: Het hele jaar is er niet gewerkt aan de parkeergarage bij de buitenhaven. De bouw leidde tot gezondheidsproblemen voor de medewerkers en grote frustratie en overlast voor omwonenden. Het kan niet anders dan dat dit een dieptepunt is voor 2017.
SGP
Hoogtepunten:
Rommellocaties opgeruimd: Al jaren zet de SGP zich in om de gemeente er netjes uit te laten zien. Keer op keer zijn er locaties die nadrukkelijk om aandacht vragen en te lang blijven liggen. Verloedering is dan het gevolg. In dat kader kan genoemd worden de locatie voormalig gemeentehuis IJsselmuiden, locatie tuincentrum Koster, locatie voormalig terrein Buitenwacht, locatie Kievitstraat en de Bovenhavenstraat. De afgelopen tijd hebben deze locaties een nieuwe invulling gekregen of is die nieuwe toekomst concreet geworden. Andere locaties zijn tijdelijk netjes gemaakt in afwachting van de toekomst of worden binnenkort opgeruimd. We zien het als een hoogtepunt dat er oog is voor netheid in de buitenruimte.
Armoedebeleid: Na een lange discussie in de afgelopen periode is uiteindelijk het armoedebeleid (unaniem) vastgesteld. Aan het begin van deze discussie vroegen we het college om het armoedebeleid ruimhartig toe te passen. Ook vroegen we de middelen in te zetten op die plaatsen waar dat echt nodig is. Zo verschoof het beleid van wetmatigheid (recht hebben op) naar doelmatigheid (nodig hebben). Daarbij is het van belang dat helpen gericht is op uithelpen.
Dieptepunten:
Vertrek wethouder Ekker: Tijdens de raadsvergadering van 3 mei jl. stapte VVD-wethouder Martin Ekker op. Aanleiding was de behandeling van een feitenrapportage naar de gang van zaken rond de eventuele aankoop van de Stadskazerne vorig jaar zomer. Dit was een teleurstellende gang van zaken. Het vertrouwen van inwoners in de politiek wordt hierdoor beschadigd en daarmee is dit zonder meer een dieptepunt.
Evenementenzondagen: Ook in 2017 is de zondagsrust verstoord met een beroep op de regeling van evenementenzondagen. We denken aan de Hanzedagen en Kerst in Oud Kampen. We kunnen niet positief zijn over evenementen die op zondag plaatsvinden. De zondag als dag van rust en bezinning is daar veel te kostbaar voor. Wat ons betreft het absolute dieptepunt in 2017.
ChristenUnie
Hoogtepunten
- Verplaatsing van de manege naar de Koekkoekspolder met daarbij de keuze voor ontsluiting via de Parallelweg ipv de onveilige Zwagersweg. Door de verplaatsing worden verschillende doelen behaald: een activiteit die niet in de kern van het dorp IJsselmuiden hoort wordt verplaats naar een plek die voor de paardenliefhebbers en de omgeving beter passend is; het bouwen van een kerk door de HHK kan worden gefaciliteerd; er is weer ruimte voor woningbouw in de kern van IJsselmuiden.
- Voortgang op het plan Reeve: de behoefte aan woningen kan gefaciliteerd worden waardoor woningzoekers niet elders gaan wonen of dat ongewenste inbreiding nodig is; de investeringen kunnen terugverdiend worden;
- Ontwikkelingen binnen het sociaal domein: ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten, noodzakelijk omdat deze groep weinig of geen mogelijkheden heeft om de eigen situatie te verbeteren.
- Het initiatief om te komen tot een energiebank: gericht op het blijvend omlaag brengen van het energieverbruik en dus de energierekening van mensen die moeite hebben om de rekening te betalen. Daarnaast draagt het bij aan de milieudoelstellingen.
- Aandacht en maatregelen mbt laaggeletterdheid: belangrijk voor deze groep om mee te kunnen doen in de maatschappij.
- De grote aantallen nieuwbouwwoningen die in 2017 in het 3e jaar op rij gerealiseerd worden.
- De nieuwbouw van de Emmaschool, het wegnemen van de financiële obstakels om te komen tot een school die aan de hedendaagse eisen voldoet.
- Hanzedagen, toelichting overbodig.
VVD
Hoogtepunten
Verbreding N50: Tijdens één van de laatste vergaderingen van de Tweede Kamer in 2017 is een op initiatief door de VVD ingediende motie aangenomen om de verbreding van de N50 al te starten in 2020 i.p.v. in 2023. Een verheugend resultaat waar we trots op zijn.
Realisering Proveniershuis: Belangrijk is de gevormde samenwerking van een aantal welzijnsorganisaties onder de naam Proveniershuis. Door samenwerking kan beter gewerkt worden aan het welzijn van onze inwoners en kunnen zij zo mogelijk zelfstandig, gezond en gezellig verder leven. De deelnemende partijen creëren ook een laagdrempelige en aansprekende ontmoetingsplek. Kansen voor ontmoeting verkleint de eenzaamheid. Een mooie samenwerking als sprekend voorbeeld voor Kamper Kracht die door de gemeente wordt gesteund.
Extra steun voor mensen met een chronische ziekte: De raad heeft unaniem ingestemd dat chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen tot 110% van het minimum inkomen vanaf volgend jaar 2018 extra financiële steun van de gemeente Kampen krijgen. Het gaat nu om 250 euro per jaar. Het geld is bedoeld als tegemoetkoming in de eigen bijdrage ziektekosten. Overigens, een erg strakke inkomensgrens wordt niet gehanteerd, wel maatwerk.
Dieptepunten:
Verkeerscirculatieplan. De VVD fractie heeft niet kunnen instemmen met het door de raad vastgestelde verkeerscirculatieplan. Als reden is het onvoldoende gehoord zijn in de aangedragen voorstellen voor een betere verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van de stad. Krachtig en met succes is ingezet op behoud van de stadsbrug en de Zwolseweg voor autoverkeer in beide richtingen. Dat is gelukt. Over de wens voor een goede parkeervoorziening bij Bolwerk-Buitenwacht neemt de raad binnenkort een definitief besluit.