De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

GBK grote winnaar verkiezingen, ChristenUnie de grootste en neemt voortouw coalitie

GBK grote winnaar verkiezingen, ChristenUnie de grootste en neemt voortouw coalitie
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - Gemeente Belang Kampen is de grote winnaar van de verkiezingen. De partij is gegaan van 2 zetels in 2014 naar 5 in 2018. Een andere winnaar is GroenLinks die van 2 zetels naar 4 zetels gaat. De ChristenUnie behoudt 6 zetels en is daarmee de grootste partij. Deze partij mag het voortouw nemen in de te smeden coalitie.

Volgens Albert Holtland van winnaar Gemeente Belang Kampen mag het huidige college zich achter de oren krabben. “Zij hebben de meerderheid verloren.” Hij is trots op het behaalde resultaat en ziet tevreden dat de lokalen het goed doen. “Samen met Kampen Sociaal, zouden we zelfs de grootste partij zijn. Wij hebben veel raakvlakken, dus wij zouden als partijen samen op kunnen trekken.”

Holtland vindt dat je voorzichtig moet zijn met duiding, maar gezien het verlies van de christelijke partijen concludeert hij wel dat Kampen minder confessioneel geworden is.

Geert Meijering van het CDA vindt de uitkomst uiterst teleurstellend en hij had dit niet verwacht. Hij vindt het wat te vroeg voor een analyse.

Marieke Spijkerman is uiterst content met de stabiele uitslag van haar partij. Ze ziet het als een beloning van het harde werk van haar partij.

Janita Tabak van de PvdA lieten weten dat de christelijke partijen dan wel de meerderheid verloren zijn, maar dat de kans groot is dat er niet veel verandert. De verschillen tussen de ChristenUnie, die het voortouw mag nemen in het smeden van de coalitie, en de grote stijgers van deze verkiezingen, zijn volgens haar te groot. Daar een compromis vormen wordt lastig en dan is de kans groot dat de christelijke partijen elkaar in de coalitie toch weer opzoeken, wellicht zelfs in een minderheidscoalitie.

ChristenUnie: 6 (1 rest)

CDA: 4

SGP: 4 (1 rest)

Kampen Sociaal: 2

VVD: 3

GBK: 5 (1 rest)

GL: 4 (1 rest)

PvdA: 2 (1 rest)

D66: 1

Het gaat nadrukkelijk nog steeds om de voorlopige uitslag. Donderdag volgt de definitieve telling, maar hele grote veranderingen worden niet meer verwacht. De opkomst dit jaar was goed met 68,2 procent. Dat is meer dan vier jaar geleden.