De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

D66 Kampen pleit voor conservatoir beslag: ‘Politie mag beslag leggen op dure spullen van overtreders’

D66 Kampen pleit voor conservatoir beslag: ‘Politie mag beslag leggen op dure spullen van overtreders’
Foto: Herman Ijssel
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - Wie in Kampen in een dronken bui een ruitje heeft ingeslagen of bij een vechtpartij een tand uitslaat bij een ander, is voortaan meteen de pineut. Tenminste als het aan D66 ligt. De partij vindt dat schades en onkosten waarmee slachtoffers door vandalen en relschoppers worden geconfronteerd, gecompenseerd moeten worden.

Daarom moet de politie Kampen voortaan bij aanhoudingen zogeheten conservatoir beslag leggen om later een slachtoffer schadeloos te kunnen stellen. Bijvoorbeeld om tandartskosten te compenseren of die kapotte ruit te vernieuwen. “Een overtreder voelt het direct, hij kan zonder zijn dure spullen naar huis”, aldus de partij.

Conservatoir beslag ten behoeve van het slachtoffer is wettelijk toegestaan maar wordt in gemeenteland nog weinig toegepast. Dat is opvallend, want het middel biedt niet alleen uitkomst bij vandalisme maar ook bij gevallen van inbraak en geweldsdelicten. “Het mag en kan met goede rechtswaarborgen”, zegt D66-lijsttrekker Gerben Wijnja . “Zeker bij het voorkomen en bestrijden van uitgaansgeweld zal het in beslag nemen van dure spullen helpen. Ik ben ervan overtuigd dat er een afschrikwekkende functie vanuit gaat. De politie kan een dader meteen laten betalen of de fiets of dat dure horloge in beslag nemen. Zo hebben we de garantie dat een dader de schade zal vergoeden. Wordt een verdachte alsnog vrijgesproken, dan krijgt deze de in beslag genomen zaken natuurlijk weer gewoon terug.”

Alleen de smartphone mag niet worden ingeleverd. Dat vindt Wijnja wel jammer. “Zo’n smartphone bevat natuurlijk heel veel persoonlijke gegevens. Vanwege de privacy-wetgeving mag dat kostbare bezit dan weer net niet worden afgepakt. Dat begrijp ik wel. Maar gelukkig valt er nog genoeg in beslag te nemen door de politie om slachtoffers te compenseren. Wat mij betreft voeren we deze maatregel hier in Kampen zo snel mogelijk in.”