De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Christelijke partijen verliezen wat bij tweede voorlopige uitslag

Christelijke partijen verliezen wat bij tweede voorlopige uitslag
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - De christelijke partijen lijken na telling van de eerste 18 stembureau’s zo’n vijf zetels in te moeten leveren. Bij de tweede voorlopige telling waarbij ook de stembureau’s uit de stad zijn meegenomen lijken zowel de ChristenUnie als de SGP twee zetels in te leveren en het CDA één zetel. Hiermee zouden de christelijke partijen hun meerderheid in de raad verliezen.

Eerder op de avond leek er na de bekendmaking van de stemming in de kleine kernen, maar weinig veranderd ten opzichte van vier jaar geleden. De tweede voorlopige telling lijkt een verschuiving te tonen.

Kampen Sociaal die dit jaar voor het eerst meedoet heeft in de voorlopige telling twee zetels binnengehaald, de GBK heeft er vier, dat is een stijging van twee zetels ten opzichte van vier jaar geleden. De VVD houdt er drie, GroenLinks krijgt er één zetel bij. D66 blijft op één en de PvdA gaat van twee naar één.

Eibert Spaan, fractievoorzitter van de SGP, maakt zich nog geen grote zorgen. Hij vindt dat aan deze uitslag nog niet teveel conclusies verbonden kunnen worden. Er zijn nog gebieden waar de SGP traditioneel groot is niet geteld. Met vier zetels zou de partij ook tevreden zijn. Want de huidige vijf zetels hebben zij te danken restzetel vanwege een lijstverbinding met de ChristenUnie.

Richard Boddeus van Kampen Sociaal is blij met de voorlopige twee zetels. "De uitslag is altijd onzeker bij een nieuwe partij." Hij vindt de uitslag niet onlogisch, omdat het beleid van de christelijke partijen volgens hem de laatste jaren te mager was. Als deze uitslag waarheid wordt, betekent het volgens hem wel iets. De prostitutiemotie zou het binnen de neuwe samenstelling bijvoorbeeld niet halen.

Het gaat nadrukkelijk om de voorlopige uitslag. 18 van de 31 bureau's hebben inmiddels hun stemmen geteld. Grote stembureau's uit Grafhorst en IJsselmuiden moeten nog hun telling bekend maken.