De Brug

Donderdag, 28 september 2023

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Even een broodje pakken leidt tot dodelijk ongeluk

Even een broodje pakken leidt tot dodelijk ongeluk
Redactie: Nick de Vries

ZWOLLE / JPZ – Een vrachtwagenchauffeur die op de A50 bij de afslag Kampen-Zuid even een broodje wilde pakken dat naast zich in de cabine lag, veroorzaakte een dodelijk ongeval. De man uit Meppel reed achter op een file, waardoor een 37-jarige man uit Smilde het leven liet.

Het moment van onoplettendheid schrijnt anderhalf jaar na dato, 21 september 2017, nog door de ziel van de 31-jarige M.B. ‘Ik denk er dagelijks aan, ik kom nog vaak langs dat punt. Ik begrijp niet waarom ik de file niet heb gezien’, zegt hij geëmotioneerd voor de rechtbank in Zwolle, waar hij terecht staat voor schuld aan het ongeval. Hij hoort er 240 uur werkstraf tegen zich eisen, plus twee maanden cel voorwaardelijk en een rijontzegging van twee jaar, maar ook die geheel voorwaardelijk zodat zijn baan niet in gevaar komt.

De Meppeler had net een saucijzenbroodje gehaald bij een benzinestation, toen hij weer de weg opdraaide richting Kampen. Daar was het druk, met remmen, stilstaan, en weer optrekken. De file die voor hem ontstond, heeft hij niet gezien, door het moment van het broodje pakken. ‘Ik keek op en zag ineens de achterkant van de auto’. Hij botste op de personenauto, die als het ware gelanceerd werd door de klap en honderd meter vooruit schoof. Bestuurders van auto’s voor hem, hebben in de achteruitkijkspiegel gezien dat het mis zou gaan en hebben naar rechts in de berm gestuurd, waardoor zij niet geraakt zijn.

De vrachtwagenchauffeur: ‘Ik had niet eens het idee dat het zo hard was gegaan. Ik rende naar de auto toe, zag dat de man niet bewoog en niet reageerde en probeerde het portier open te trekken.’ Algauw was de politie erbij, die de vrachtwagenchauffeur heeft opgevangen.

Hij wordt nu beschuldigd van aanmerkelijk onvoorzichtig rijden. Weliswaar overtrad hij niet de maximumsnelheid, maar gezien de omstandigheden had hij toch wel voorzichtiger moeten rijden, zegt de officier van justitie.

De Meppeler heeft sinds het ongeluk geen contact gehad met de nabestaanden van het slachtoffer. Hij stond er wel open voor, maar het was aan hen om via de politie aan te geven dat ze dat wilden. Dat is niet gebeurd. De ouders en zus van de verongelukte man waren in de rechtszaal en lieten via hun advocaat weten: ‘Deze zaak kent alleen maar verliezers.’ Na afloop van de zitting schudden beide families elkaar de hand.

Uitspraak van de rechtbank over twee weken.